7 måder at kickstarte dit møde på

- Ditte Haller Ydegaard

Godt begyndt er halvt fuldent. Hvad enten det er dit gør-det-selv projekt i hjemmet, din løbetur eller dit projekt på jobbet, så gælder det om at komme godt fra start. En god begyndelse giver et boost, der gør det lettere at nå i mål. Det samme gælder dine møder. En sløv start uden formål kan være dræbende for energien, ligesom en anderledes og motiverende start kan løfte energiniveauet og tilstedeværelsen gevaldigt.

Vi har samlet syv metoder, der sikrer, at dit møde kommer godt fra start.

 

1. Start ud med inspiration

Uanset hvad jeres møde handler om, kan det være forfriskende at få kickstartet tankerne ved at blive inspireret. Start mødet med at vise deltagerne et stykke inspiration, som relaterer til mødets emne og som giver et nyt perspektiv. Det kan eksempelvis være en TED-talk, et moodboard, et citat eller en inspirerende video. Du kan også prøve at vise en organisation, som har løst et problem, der ligner jeres, på en anderledes måde.

 

2. Opsummér agendaen 

I stedet for bare at springe direkte ud i første punkt på dagsordenen, kan det være en god idé at gennemgå hele mødets agenda inden start. Gør det tydeligt, hvor meget tid, der er afsat til hvert punkt og understreg det konkrete mål. På den måde er det selve målet og ikke bare den overskrift, der står i agendaen, som er top of mind hos mødedeltagerne.

 

3. Leg jer i gang 

Leg giver energi og stimulerer hjernen til at tænke kreativt. Og indrøm det bare – det er sjovt at lege! Derfor er konkurrencer, lege og stafetter en god måde at kickstarte møder på. Start med en omgang ’Gæt og grimasser’, ’Tegn og gæt’ eller ’Tip en 13’er’. Prøv at udvikle legen, så den passer til emnet og mødedeltagerne. Kun fantasien sætter grænser. Du kan også tage legeværktøjer i brug, som fx denne quiz-app Kahoot eller dette website til at lave din egen Jeopardy-quiz.

4. Forventningsafstem med en øvelse 

Prøv at lave en check ind øvelse, hvor alle mødedeltagere siger højt, hvad de forventer at få ud af mødet i dag. På den måde flytter I fokus til formålet og sporer jer ind på en fælles retning. Når mødet er slut, kan I checke ud ved at sige, hvad I faktisk fik ud af mødet.

 

5. Læg ud med at træne lattermusklerne 

At grine sammen afhjælper stress, får mødedeltagerne til at slappe af og styrker samarbejdet. Men kan man grine på kommando? Svaret er ja. Du kan opfordre kollegerne til at starte mødet med et godt grin på mange måder, og selvom det kan være lidt akavet i starten, så går det hurtigt over – og det virker. Prøv f.eks. at tage en runde, hvor alle fortæller deres bedste joke. Du kan også sætte en sjov YouTube video på, som med garanti giver motion for lattermusklerne.

Læs også Six crazy ways to bring laughter into your meeting

 

6. Gamificér mødet

Gamification er brug af spilteknik til at motivere medarbejdere. Teknikken bygger på konkurrenceelementer og inddrager motiverende belønninger som point eller præmier. Du kan bruge teknikken på møder ved at introducere problemet eller temaet som et spil, mødedeltagerne skal gennemføre. Find en meningsfuld måde at belønne de mødedeltagere, som kommer op med den bedste løsning eller har de fleste idéer.

7. Bevæg jer

Undersøgelser viser, at kreativiteten stiger ved fysisk aktivitet. Og her snakker vi ikke hardcore bænkpres eller intervalløb, nej det drejer sig ganske simpelt om at stå op, gå og få frisk luft. Prøv at starte mødet med en gåtur rundt om bygningen eller op på øverste etage og ned igen. Det behøver ikke tage mere end 5-10 minutter, men det gør en stor forskel for energien på dit møde. En kort gåtur i starten er desuden en god mulighed for at smalltalke med kollegerne, hvilket styrker jeres relation og samtidig gør jer klar til at fokusere på mødet, når I er tilbage fra gåturen.

Læs også Derfor skal du holde ”walk and talk”-møder

 

.. og husk ja-hatten!

Du vil blive forundret over, hvor effektive ovenstående råd kan være, men det kræver åbne og modtagelige mødedeltagere. At lege, bevæge sig og lave øvelser sammen er ikke nødvendigvis hverdagskost på arbejdspladsen, og det kan kræve lidt tilvænning. Som mødeleder eller initiativtager smitter din fremtoning af på dine kolleger, og derfor er det vigtigt, at du udstråler gåpåmod og godt humør. Når I tager det med et smil og griner med hinanden, kan en anderledes start på mødet imidlertid være et forfriskende indspark i den vante møderutine.