Test dig selv - hvilken mødepersonlighed har du?

- Julie Løkke jessen
Husker du den anspændte, utrygge men også lidt håbefulde følelse, der opstod, når din klasselærer trak lod om nye grupper til et projekt?
Det var en gådefuld fornemmelse af at være med i et besynderligt lotteri; hvem ville komme i gruppe  med klassen Kloge-Åge, klassen klovn og klassen drivet?
 
Lettelse, ligegyldighed, kval, frustration, begejstring.

Det var i vores velkendte, slidte klasselokale i folkeskolen, at vi lærte, hvor bred følelsesskalaen egentligt er.

Hvem var du? Flittig eller fjollet? Sløset eller seriøs? Havde du  travlt med at komme ud i skolegården, eller ville du lave et grundigt og gennemarbejdet projekt?

Vi husker dem alle. Alle de forskellige gruppemedlemmer, med alle de frustrationer, problemer og forhåbentligt også læringer, glæder og gode arbejdstimer de medførte.

Nu, hvor vi er blevet voksne, står vi med de samme udfordringer. Sammensætningen af en gruppe er fuldstændig afgørende for, hvor godt et stykke arbejde vi kan bikse sammen. Hvis personerne ikke arbejder godt sammen, kan de ikke skabe noget særlig godt.

Derfor er det en fordel at kende til de forskellige personligheder, du oftest støder på i møder. Når du er opmærksom og oplyst, kan du bruge din viden til at skabe dynamik, effektivitet og drive. Brug din viden, hver gang du forbereder dig til et møde.

Men først – hvilken mødepersonlighed har du selv? NB. Testen er endnu kun på engelsk.

 

 

 

Tag nu et kig på de fire mødepersonligheder, mødeudretteren, mødeentusiasten, mødeplejeren og mødedetektiven, og hvordan du bedst håndterer dem i et møde 👇

 

Mødeudretteren (The Meeting Rocket)

 

 

Beskrivelse: Med en fuldblodsmødeudretter til stede vil du aldrig mere opleve stagnation på dit møde. Enhver mødeudretter vil nedprioritere detaljer og abstrakte idéer til fordel for at træffe beslutninger, lave aftaler og sætte mål for fremtiden.

Mødeudretteren har et stærkt fokus på fremdrift, og hvad næste skridt skal være. At prioritere opgaver er deres yndlingsbeskæftigelse – når altså alle presserende beslutninger er truffet. Mødeudretter vil stå som naturlige ledere med deres stærke personlighed.

 

Favorit mødetype: Mødeudrettere er et must-have på alle beslutningsmøder.

 

Bedste kvalitet: Mange medarbejdere ser op til mødeudretterenes målrettede arbejdsdag – de får opgaver for hånden.

Negative sider: Den selvsamme målrettethed kan give bagslag, og for nogle vil mødeudrettere fremstå som mere eller mindre dominerende og kontrollerende.

 

Sådan håndterer du mødeudretteren: Når du er klar over, at du har en mødeudretter med fuld fart på til stede i lokalet, kan du bruge denne viden til at komme deres utålmodighed i forekøbet. 

Hvis I for eksempel sidder til et tidskrævende innovationsmøde, kan du lade mødeudretteren forstå fra start, at det er meningen, at dette møde tager relativt lang tid. Du kan bare skrive det i toppen af mødeindkaldelsen. På den måde undgår du utilfredse miner undervejs - de var blevet forberedt.

Du kan også gå til dem for hjælp med at komme videre med et bestemt punkt på dagsordenen. Hvis I sidder fast i den samme diskussion på 21. minut, kan du vende dig mod mødeudretteren og bede om hjælp (hvis altså denne ikke allerede har afbrudt et par gange). Spørg dem direkte – måske har de en god idé til, hvordan I kan komme videre med problemet.

Hvis du som mødeleder oplever, at mødeudretteren forsøger at tage styringen på mødet, skal du ikke være bange for at sætte dem tilbage på deres plads. Lad dem vide, at dette ikke er dem, der styrer dette møde. Har de konkrete tips til, hvordan du kan lede mødet bedre, så bed dem om at henvende sig til dig efter mødet. På den måde tager du kontrollen tilbage på en rolig og åbensindet måde.

 

Mødeentusiasten (The Meeting Motivator)

 

 

Beskrivelse: Mødeentusiasternes fornemmeste opgaver er at motivere alle på et møde. Deres evindelige optimisme medfører, at de er fortrinlige til at løsne en anspændt stemning efter en heftig debat. Inspiration er deres livret, og de forsøger at dele med alle deltagere på mødet.

Mødeentusiasten vil have fokus på at lytte til alle, og lade  mødedeltagerene dele deres mening – det betyder nemlig endnu mere inspiration wuhu!

 

Favorit mødetype: Diskussions og debatmøder vil glide langt nemmere, hvis alle er inspirerede og motiverede til at deltage.

 

Bedste kvalitet: Inspiration og motivation er deres stærkeste egenskaber – men det allerbedste ved mødeentusiaster er, at de er dygtige til at dele disse egenskaber med deres kollegaer.

Negative sider: Mødeentusiasters føler sig hårdt ramte, hvis de bliver ignoreret eller føler de ikke er værdsatte i en gruppe.

 

Sådan håndterer du mødeentusiasten: Motivation vil altid have en høj værdi for virksomheder. Så et tip er  at lade en mødeentusiast få lov at byde ind – sandsynligheden for, at de vil bidrage med inspirerende ord, er høj. De har en sjette sans for, hvordan man motiverer andre, så de vil formentlig sige netop dét, alle har brug for at høre, hvis et møde er gået i stå.

Vær opmærksom på, at der er en risiko for, at mødeentusiasten vil blive grebet af stemningen. De brænder så meget for det, at de kan blive ved og ved... og ved og ved og ved, hvis mødelederen ikke stopper dem. Vær ikke bange for at bryde ind. Det, de siger, er sikker meget motiverende eller inspirerende, men husk på, at det er et møde, og I skal være færdige inden frokost og desuden er halvdelen af deltagerene for længst løbet tør for kaffe.

 

Mødeplejeren (The Meeting Caretaker)

 

 

Beskrivelse: Mødeplejerens yndlingsord er uden tvivl ’fair’. Det skal være retfærdigt – forstået på den måde, at alle skal have mulighed for at byde ind med deres mening, og den bedste måde at afgøre noget på er ved at tælle stemme. Enhver opgave vil blive løst bedst ved at samarbejde – som er endnu nøgleværdi for mødeplejeren. For at opnå disse idealer er det derfor afgørende, at alle mødedeltagere har mulighed for at dele deres holdning til emnet.

Netop på grund af deres fokus på retfærdighed fremstår mødeplejere som venlige, sympatiske og velvillige. De har altid øje på alle mødedeltagere, og vil hælde kaffe op, nærmest inden du har drukket ud.

 

Favorit mødetype: Mødeplejeren er rigtig god at have med på tunge beslutningsmøder eller møder der vedrører følsomme eller passionerede emner.

 

Bedste kvalitet: De fleste vil se op til mødeplejerene for deres rolige gemyt, stabilitet og deres evne til at tale på vegne af deres kollegaer.

Negative sider: Mødeplejeren vil insistere på samarbejde, og det kan nogle gange trække diskussioner og beslutninger i langdrag.

 

Sådan håndterer du Mødeplejeren: Eftersom mødeplejeren er velset af stort set alle, er det en god idé at lade dem tale ved større møder. Det kan for eksempel være, når en manager præsenterer noget kontroversielt, da vil mødeplejerens ord føles som alles. Hvis du lader dem udtrykke deres holdning – bekymringer, tanker, forventninger, overbevisninger – vil mange føle, at de også er blevet hørt. Det fastholder ro og orden på mødet.

Med en mødeplejer til stede, vil de fleste mødedeltagere føle, at beslutningen er blevet truffet på baggrund af en retfærdig og god diskussion – måske endda ved afstemning.

 

Mødedetektiven (The Meeting Detective)

 

 

Beskrivelse: Du har nok gættet det; mødedetektiven er mødernes Sherlock Holmes. De ser alledetaljer og giver det den opmærksomhed, det fortjener. Mødedetektivens tilgang er analytisk og enhver lille detalje i hvilken som helst diskussion, vil blive undersigt grundigt.

Andre mødedeltagere ser mødedetektiven som den, der ser, hvad andre misser. De fleste sætter pris på dette, mens enkelte vil blive småirriterede, fordi alting tager lidt længere tid (læs: mødeudretteren).

 

Favorit mødetype: Informationsmøder, fordi detektiven vil se den information, andre måske misser. Derudover er beslutningsmøder en favorit, fordi detektiven her vil kunne sikre, at beslutningen er tænkt fuldstændigt igennem, inden den træffes.

 

Bedste kvalitet: En mødedetektiv vil ikke stoppe før enhver sten er blevet vendt, og alle bilag scrollet hele vejen igennem (helst et par gange).

Negative sider: På grund af mødedetektivens omdømme (finder ethvert svagt punkt i en aftale, beslutning eller konklusion), vil de fleste lytte til detektiven når denne taler. Det lægger et vist pres på dem, og hvad de frygter mest, er at tage fejl. Så pas på ikke at lade dem føle, at deres ord er din lov, eller at det vil være deres skyld, hvis der er en fejl.

 

Sådan håndterer du mødedetektiven: Sørg altid for at have en mødedetektiv med, hvis du er i tvivl – enten om en beslutning eller en process. Mødedetektiven vil højst sandsynligt få alle mødedeltagere til at føle, at den endelige beslutning er grundigt gennemtænkt og velovervejet.

Der kan opstå problemer, når en mødedetektiv og en mødeudretter er i samme mødelokale. De er så fundamentalt forskellige, at det er næsten uundgåeligt, at de støder sammen. Den ene vil træffe beslutninger nu, den anden vil undersøge. Det er op til mødelederen at vælge, uden at den ene part føler sig overset – de har sikkert begge en god pointe.

 

Lad os opsummere

 

En kort lille opsummering af de fire personligheder:

 

🚀 Mødeudretteren er fuldstændig fokuseret på at drive mødet fremad og træffe beslutninger.

 

👊 Mødeentusiasten er fuldtud fokuseret på at motivere andre og tilføje ny inspiration til menuen.

 

☕️ Mødeplejeren er opmærksom på alle deltagere og deres trivsel på selve mødet. Det udtrykker de ofte gennem et behov for at stemme om alverden. Deres yndlingsord er ’fair’.

 

🔎 Mødedetektiven vil undersøge, efterforske og inspicere ethvert aspekt af ethvert foretagende indtil nogen stopper dem.

 

Når du har med forskellige mødetyper at gøre, husk da altid at anerkende dem for hver deres kvaliteter – de har helt sikkert fortjent det.