Hvad dårlig mødekultur har til fælles med klimakrisen – og vejen til at løse begge

- Ditte Haller Ydegaard

Er dine møder også overophedede, håbløse og gået i hårdknude? Det samme er klimasituationen. 

Men det er faktisk ikke det eneste, en ineffektiv mødekultur og klimakrisen har til fælles. De to problematikker ligner nemlig hinanden på flere punkter, end man lige skulle tro.

Det samme gør løsningen på dem.

I denne artikel kan du blive inspireret til, hvad du kan gøre for at forbedre mødekulturen i din organisation med udgangspunkt i et af verdens største problemer - global opvarmning.

Her er, hvad dårlig mødekultur og klimakrisen har til fælles:

 

1. Begge kriser kommer lurende over tid, og pludselig viser de kløer!

For bare et år siden var klimakrisen bestemt ikke nummer et på vælgernes dagsorden, men det betyder ikke, at den først lige er opstået. Global opvarmning har længe været en realitet. Faktisk har drivhuseffekten og de stigende temperaturer været kendt siden slutningen af det 19. århundrede.

En dårlig mødekultur er dog ikke helt så længe undervejs, men kommer på samme måde snigende over en lang periode. Generelt er både antallet og længden af vores møder steget markant gennem de sidste 50 år. For den enkelte medarbejder i en organisation viser udviklingen sig ved, at du gradvist bliver inviteret til flere og flere unødvendige møder, folk kommer dumpende syv minutter for sent og der bliver taget få konkrete beslutninger.

Den snigende facon ved både et forurenet klima og en forurenet mødekultur er faretruende. Jovist, det ser ud til, at vi nu har opdaget konsekvenserne af temperaturstigningerne, men i al den tid, det har taget os at se realiteterne i øjnene, er problemet vokset.

Og hvad kan vi så lære af det?

Jo, vi kan lære, at problemerne skal tages i opløbet, så de ikke løber løbsk. Når du oplever, at mødekulturen på arbejdspladsen tipper over til at blive lige lovlig sløv og ineffektiv, så tag det op med chefen, tal om det eller få hjælp udefra til at forbedre din mødekultur.

  

2. En dårlig mødekultur og klimakrisen er et fælles ansvar

 

Der er ingen grund til at pege fingre 👉

 

Skylden for en dårlig mødekultur eller globale temperaturstigninger kan ikke placeres ét sted. I stedet er løsningen på begge problematikker at ansvaret deles mellem alle, og at henholdsvis verden og virksomheden løfter i flok.

Min indsats er en dråbe i havet

Sådan har du sikkert tænkt, når du har overvejet, om aftensmaden skal stå på røde bøffer eller linsedeller, eller opvejer, om det kan betale sig at købe den bæredygtige udgave til den dobbelte pris. Forskerne siger, at hvis vi alle er med, kan det faktisk gøre en forskel.

Keep that in mind, når vi taler om mødekulturen. Selvom du ikke oplever at have en egentlig indflydelse som helt almindelig medarbejder, så gå forrest i indsatsen for at skabe de gode vaner for hele arbejdspladsen. Sørg eksempelvis for at altid at have en agenda på de møder, du deltager i, og sig nej til møder, hvor du ikke behøver være med. Her er ti andre tips til bedre møder.

Når det er sagt, så hviler hele ansvaret for hverken klimaet eller mødekulturen på individets skuldre. Den største indsats ligger hos de ledende instanser.

Det bringer os videre til næste fællestræk.

  

3. Løsningen på begge problematikker kræver handling i den øverste top

 

Selvom det er tvivlsomt, om klimamålet faktisk bliver opfyldt, er der ingen tvivl om, at FN’s Pariseraftale har fået de 195 landes regeringer til at sætte mere fokus på miljøpolitik.

Lad os anskue FN som topledelsen i din organisation og regeringerne som mellemlederne.

For at skabe en forandring, der virkelig rykker ved mødekulturen, så kræver det, at topledelsen formulerer en målsætning og plan. Det giver mellemlederne en strategi at handle ud fra, så forandringen spreder sig ud i alle afdelinger og helt ud til de enkelte medarbejdere. Ambitionerne skal være konkrete, målbare og forpligtende. Derfor kan en bindende aftale som Pariseraftalen være en god inspiration til, hvordan man griber det an i ledelsen.

Den opskrift prøvede vi af på os selv i FirstAgenda, da vi var på mission for at ændre vores egen interne mødekultur. For at følge med i udviklingen brugte vi blandt andet spørgeskemaer samt funktionen Insights i vores mødeplatform, hvor alt organisationens mødedata samles.

Et sådant projekt er selvfølgelig ikke gratis, da tid som bekendt er penge. Det leder os videre til fjerde og sidste ensformighed i løsningen på både dårlig mødekultur og presset klima.

 

 

4. Der skal en investering til at løse begge problemer – og det bliver kun dyrere, jo længere tid du venter

 

Adskillige NGO’er og andre instanser har undersøgt, hvad det egentlig vil koste verden at fikse klimaet. Som simple mødeeksperter skal vi ikke gøre os kloge på det eksakte beløb, men vi tør godt konstatere, at det er højt.

Her vil klimaaktivister nok råbe op og sige, at det også er dyrt at lade stå til.

Det samme gælder en ineffektiv mødekultur.

Det er ikke gratis at starte et internt forandringsprojekt, men det er så sandelig også dyrt at lade være, hvis mange af organisationens møder er unødvendige. I USA koster uproduktive møder omkring 37 milliarder dollars årligt.

Vi har lavet en beregner, hvor du kan se, hvad møder koster i din organisation baseret på gennemsnitslønnen. 

Den rigtige investering i bedre mødekultur kan være forskellig fra organisation til organisation. Det kan være, I skal få hjælp ude fra af en ekstern konsulent, som eksempelvis DecisionCaddy.

Det kan også være, I selv starter en intern projektgruppe og sætter tid af til at lede processen. En mulighed er også at investere i teknologi, der kan forbedre jeres møder. Eller måske en kombination af alle tre forslag.

I kan også starte i det små, men effektive og arbejde intensivt på at forbedre jeres dagsorden. Der er en række konkrete punkter, der hurtigt kan hjælpe jer i den rette retning. Lidt som Parisaftalen har fastlagt rammer for medlemslandene om, hvordan og hvilken vej de skal gå, kan jeres arbejde med dagsordenen vise jer på rette vej.

Uanset hvilken form for investering, der er rigtig for din organisation, er der ingen grund til at vente så længe som klimaet har. 

 

 

Hvad har klimakrisen så lært os om at løse en ineffektiv mødekultur?

Ikke så lidt endda! Her er en opsummering:

Se efter symptomer på, at de dårlige mødevaner er ved at overtage kulturen – og skrid tidligt til handling. Vær opmærksom på, at alle har et ansvar for at tage del i kulturforandringen, men sørg for at få ledelsen med om bord fra start. En investering i en bedre mødekultur kan være en stor udgift, men på sigt er det muligvis endnu dyrere ikke at gøre noget.