Bliv verdensmester i mødeetikette

- Nanna Manbjerg Rasmussen

Verden er blevet mindre, og geografiske afstande er ikke længere en hindring, hvis nye forretningsforbindelser skal udvikles.

Hvis du er vant til at rejse meget, ved du måske allerede, hvordan du hilser på nye mennesker eller bestiller et måltid mad på lokalsproget. Men når du sætter dig i mødestolen i et andet land, kan der både være kulturelle forskelle, uskrevne regler og en anderledes mødeetikette, der gælder.

Derfor har vi samlet en række gode råd til dit næste møde i udlandet. Hvem ved - måske kan det være afgørende for, om du kommer i mål med dit næste forretningsmøde?

 

Vidste du, at det er god skik at medbringe en gave, første gang du mødes med en japansk forretningsforbindelse? Læs videre, og få flere do’s and dont’s i dette blogpost.

 

De eller du?

Herhjemme er det efterhånden kun de kongelige der tiltales De. Faktisk var der allerede i 1950 dansk flertal for at afskaffe tiltaleformen og i stedet lade danskerne være dus med hinanden. I Tyskland holder man dog stadig fast i en mere formel omgangstone når man gør forretninger. Derfor er det vigtigt at bruge det tyske Sie, når du mødes med forretningsforbindelser syd for den danske grænse.

 

Put klør fem i lommen

I Japan er der helt særlige aspekter og faktorer, der gør sig gældende, når det kommer til forretningskultur. Stadig flere japanere er bekendte med den vestlige forretningsetikette, men alligevel er det de færreste japanere, der hilser ved at give hånd. Du skal derfor stikke hænderne i lommen og være klar til at hilse med et buk. Japanerne bruger nemlig bukket både ved hilsen og ved afsked.

 

Visitkort værsgo

I Kina foregår udvekslingen af visitkort på en anderledes og mere formel måde end i Vesten. Først og fremmest udveksler de visitkort inden mødestart, så glem alt om at smide visitkortet på bordet ved mødets afslutning. I Kina holder de kortet frem foran sig med begge hænder, før de afleverer det med et lille buk. Når du modtager visitkortet, skal du på samme måde modtage det med begge hænder.

 

You snooze you loose

Amerikanerne arbejder meget og tager hurtige beslutninger, og det forventer de også, at du gør. Du skal helst svare på henvendelser inden for 24 timer. Er du typen der lukker computeren kl. 16 eller har brug for et par dage til at tage en velovervejet beslutning, kan du derfor hurtigt komme til at virke uinteresseret og tabe muligheden for at lave forretning.

Vil du holde effektive møder? Læs vores guide til bedre møder med fire enkle trin.

Ikke alle skal komme til tiden

I Frankrig er forretning og møder omgærdet af en mere formel tilgang. Det forventes at påklædningen er pæn både for mænd og kvinder, og du vil sjældent opleve en franskmand smide jakken under et møde. På samme måde er det vigtigt, at du respekterer mødetidspunktet og kommer til tiden, selvom det ikke er usædvanligt, at den franske modpart kommer for sent.
 

Hvor er gaven?

Gaver har en særlig social funktion i Japan. Derfor er det god skik at medbringe en gave, gerne fra Danmark, første gang du mødes med en japansk forretningsforbindelse. Gaven skal gives med begge hænder og et buk, hvilket også er måden du skal modtage en gave. Det er ikke normal praksis at åbne gaven foran giverne, medmindre der opfordres til det. Derfor er det vigtigt efterfølgende at sende en hilsen, hvor der siges tak for gaven.

 

Skal vi spise middag kl. 22.00?

Tid er et andet begreb i Spanien end i Danmark. Derfor skal du væbne dig med tålmodighed, og pakke begrebet ”working lunch” langt væk inden du drager mod syd. Spanierne sætter nemlig pris på lange frokoster og middage, hvor de professionelle relationer kan udvides og plejes. Og hvis du skal mødes med en spansk kollega til en middag og sangria er det tidligst kl. 20.30, og hellere kl. 21 eller 22.

 

Vi kan ikke besvare din henvendelse, vi er på sommerferie

Det er nemt at kigge ud i verden og finde sjove traditioner eller irrationelle praksisser. Sværere er det, at identificere det samme i vores eget samfund. Men når udlandet kigger på os, har de ikke svært ved at finde traditioner og praksisser, der stikker ud.

En udenlandsk guide til møder i Danmark anbefaler vores udenlandske kolleger, at afholde sig fra at booke møder med danskere fra midt i juni til midt i august, da vi holder ferie og ikke er til at komme i kontakt med. Vores tilgang til tid er til gengæld ikke lige så afslappet. Vi forventer, at både danske og udenlandske kolleger kommer til tiden, og ved forsinkelse vil vi have telefonisk besked i løbet af få minutter.

Kilde: Udenrigsministeriet