6 tips til at bruge dit kropssprog strategisk på møder

- Julie Løkke jessen

Hvad tror du, er det vigtigste for at fremstå overbevisende i et møde?
Hvis du tror, det kun er dine ord, kan du godt tro om igen. Kropssproget siger nemlig mere om os, end vi lige går og tror.

Dit kropssprog dominerer især, hvis dét og dit mundtlige sprog taler hinanden imod. Så opstår der en kommunikativ konflikt, hvor kropssproget som regel vil dominere din indflydelse, pålidelighed og mange flere aspekter af gruppedynamikken på jeres møde.

 

Kilde: Forbes.com

 

Det betyder, at du kan blære dig med nok så mange avancerede begreber og slynge om dig med innovative idéer, men hvis dit kropssprog taler dig imod, kommer du ikke langt.

Hvis du for eksempel sidder med krydsede arme og sænkede skuldre, når du pitcher et nyt initiativ, kan dine signaler opfattes negativt, og dine kollegaer kan være tilbøjelige til at stemme imod dit forslag.

 

Lær i stedet at bruge dit kropssprog til din fordel, og få dine idéer til at shine i mødelokalet.

Vi har samlet seks tips til dig og dit kropssprog – og til at forstå andres.

 

 1. Se opmærksom ud
 2. Fremstå selvsikker
 3. Vær bevidst om overhånden
 4. Skab ro i mødet
 5. Vær komfortabel
 6. Vær positiv

 

1. Se opmærksom ud

Eyes don’t lie, siger man – og der er noget om snakken.

En persons interesse bliver afspejlet i øjnene, mere specifikt i pupillerne. Hvis din samtalepartners pupiller er store, er hans eller hendes interesse oprigtig. Er de små kan det være et tegn på kedsomhed. Så hold godt øje med ledetråden til at skifte emne eller speede up 👀

Du kan desværre ikke direkte påvirke størrelsen på dine pupiller, men du kan øve dig i at holde din opmærksomhed på mødet og på den måde træne dit fokus.

 

Et mere håndgribeligt tip til at vise din interesse er at ne dig lidt frem mod den, der taler. Ikke for meget for så kan du virke aggressiv. Bare nok til at du ser opmærksom ud. Det giver mange point hos dine kollegaer.

 

 

2. Fremstå selvsikker

Udover at være opmærksom vil du gerne fremstå selvsikker. Der er mange små ting, der kan få dig til at se nervøs ud. Her er et udpluk af de væsentligste do’s and don’ts:

 • Et flakkende blik kan afsløre din nervøsitet.
 • TIP: Se på punktet mellem den andens øjne – så flakker dit blik ikke mellem højre og venstre øje, og du fremstår selvsikker i din vedvarende øjenkontakt.
 • Hvis du blinker meget, eller undgår øjenkontakt, kan det blive set som et tegn på usikkerhed.
 • Undgå at røre ved dit ansigt. Det kan se ud som om, du prøver at gemme dig – også selvom det overhovedet ikke er tilfældet, din næse kløede reelt bare.
 • Træd helt ind i rummet, når du ankommer. Det viser, hvor selvsikker du er, at du ikke gemmer dig i døråbningen og venter på, at du bliver budt ind.

 

3. Vær bevidst om overhånden

Magtforhold og -positionering er ikke noget, vi til daglig bruger meget tid på. Alligevel kan det være en fordel at etablere en ”magtstruktur” på mødet.

Det starter med håndtrykket. Overhånden i et håndtryk sender med det samme et signal om, at du har taget styringen.

Hvad er det? Overhånden vil sige, at din hånd er øverst i håndtrykket, så din håndryg vender opad. Verdensledere bruger faktisk tippet strategisk og planlægger nogle gange ned til mindste detalje, hvordan de står, når de modtager gæster – eller politiske modstandere – så de sikrer sig, at de får hånden øverst.

Selvom du ikke til hverdag deltager i storpolitiske møder, hvor du skal bevise din magt, har overhånden alligevel en betydning. Den kan være afgørende for, hvem der styrer mødet, og hvem der får det sidste ord.

Ofte er der dog slet ikke en overhånd. Man kan sagtens give hånd helt ligeværdigt – og ligeud. Men vær opmærksom på, hvordan andre rækker dig hånden, hvis du ikke vil risikere at være underhånd.

 

4. Skab ro i mødet

Små ting kan forstyrre et møde. Tygger du tyggegummi, hopper med benene eller knækker du regelmæssigt dine fingre? 

Du gør det sandsynligvis ikke for at irritere nogen, men det kan blive opfattet forkert. Tyggegummi kan få dig til at se barnlig ud, og undersøgelser har vist, at mange ser tyggegummityggende personer som selvcentrerede. Hvis du vil have en frisk ånde, skal du huske at spytte tyggegummiet ud inden dit møde. 

Hvis du konstant hopper med benene, kan du risikere at stresse de andre mødedeltagere; det signalerer utålmodighed eller irritation. I værste fald kan nogle tro, at du gør det med vilje for at irritere dem! Så pas på med dine tromme-ben.

Derfor er tippet at side stille uden at pille ved hverken dig selv eller objekter på mødebordet. Heller ikke den fristende knap på kuglepennen. Din ro påvirker hele din udstråling og kan være medbestemmende for atmosfæren og stemningen i mødelokalet.

 

Interesseret i bedre møder? Tjek disse 10 tips til mere effektive møder.

 

5. Vær komfortabel

Din kropsholdning og hvordan du sidder i stolen, kan udsende mange forskellige signaler. Det første du skal sørge for er at rette dig op hele vejen langs nakken, men slap af i skuldrene, så du ikke ser anspændt ud.

 

Udover din ryg og skuldre skal du være opmærksom på din bagdel. Sæt dig godt tilbage i sædet. Hvis du er halvt ude over kanten, eller sidder helt fremme på sædet ser det ud som om, du er ivrig efter at komme ud. Det er ikke et opmuntrende signal at sende til de andre mødedeltagere.

Du kan selv holde øje med de andre mødedeltageres iver efter at komme videre. Ofte peger vores fødder mod det, vi gerne vil have. Det vil sige, at hvis de andre fødder peger direkte mod døren, er de nok ret ivrige efter at komme ud og blive færdige med mødet. Så hold øje med folks fusser – de er afslørende!

 

 

Læs mere om møder i andre kulturer i vores guide til møder i udlandet

 

6. Vær positiv 

Hvis du har brug for lidt ekstra point i bogen, eller bare gerne vil gøre et godt indtryk, er det nu, du skal følge godt med.

Hvis du virkelig skal smigre dig ind på chefen, kan du forsøge at kopiere hans eller hendes kropssprog. Du skal ikke lave en fuld imitation, men hvis chefen læner sig frem, læner du dig frem. Hvis chefen ser på John, ser du på John og så fremdeles. Prøv også med ansigtet – smil, rynk bryn og knib øjnene sammen, når de gør det

Det er nemt, og det viser din opbakning og interesse for personen. Det signalerer desuden, at du godt kan lide at arbejde sammen med ham eller hende.

Det vigtigste er at vise din positive energi. Vær ikke bange for at le og smile. Og husk at nikke, når dine kollegaer taler eller forslår noget. Det opmuntrer dem til at fortsætte, og det viser, at du bakker op om dem.

 

Den gode energi er mere end skuespil

Der er altså mange små kneb, du kan bruge til at ændre dit eget kropssprog og på den måde tage dig bedre ud på mødet.

Selvom dine kollegaer ikke kender til kropssprogets hemmeligheder, kan du stadig påvirke dem gennem dit eget kropssprog. Det er nemlig helt naturlige signaler, vi alle ubevidst opfanger.

Du må derfor ikke se disse tips og små kneb som rent skuespil. Dit kropssprog gør mere end bare dig selv en tjeneste, fordi det påvirker hele mødets energi.

God energi på mødet får deltagerene til at slappe af, og desuden er god energi med til at skabe en øget produktivitet – i modsætning til negativ energi og dårligt humør, der påvirker kreativitet og produktivitet i en negativ retning.

Så selvom du gerne vil fremstå mere professionel ved at have et godt kropssprog på mødet, vil det ultimativt give stor værdi for hele mødet. Du kan altså med god samvittighed optimere dit møde-kropssprog.

 

Dét kalder vi win-win.

  

 

Husk, at alle møder er kontekstbestemte, og det samme er dit kropssprog. Selvom de seks tips i dette post er baseret på forskningsresultater, er de generaliserede og gælder ikke nødvendigvis for alle.